CSO Ormož d.o.o.

type your text for first image here

Institucionalno varstvo

type your text for second image here

Pomoč družini na domu

type your text for third image here

Razvoz hrane na dom

type your text for 4th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 5th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 6th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 7th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 8th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 9th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 10th image here

Prostovoljstvo

 

Že od samega začetka delovanja našega doma gostimo različne skupine prostovoljcev. Prvi so med nas pričeli prihajati prostovoljci – mlajši upokojenci iz lokalnega okolja s katerimi smo se spoprijateljili preko delavnic Rdečega križa Ormož. Pridružile so se jim voditeljice skupin starih za samopomoč, prihajati so pričeli različne skupine nastopajočih; otroci iz vrtcev, osnovnih šol in raznih društev.


Tekom let smo s prijateljskimi organizacijami razvili kontinuirane programe prostovoljnega dela z Varstveno delovnim centrom zavoda Dornava v Ormožu, Rdečim križem Ormož, Gimnazijo Ormož, Osnovnimi šolami iz Ivanjkovcev, Ormoža in Velike Nedelje, nekaterimi drugimi srednjimi šolami, ki poučujejo na področju zdravstva, Fakulteto za socialno delo, Mladinskim centrom Ormož in Klubom ormoških študentov.


Druženja med prostovoljci in stanovalci potekajo različno; od individualnih druženj, ki potekajo predvsem kot zaupni pogovori, spremstva na sprehode, v trgovino ali le po prostorih doma, pitje kavice v avli doma, prebiranju knjig in dnevnega časopisja slabovidnim, jim pomagajo pri pisanju pisem, jih poučujejo o uporabi računalništva ali stanovalcem pomagajo pri drugih drobnih opravilih. Skupinska druženja s prostovoljci potekajo predvsem ob spremstvih stanovalcev na razne prireditve, ki se odvijajo izven doma, na sejme, izlete, vodenje prostočasnih skupin in skupin starih za samopomoč, igranje družabnih iger ter pomoč pri organiziranju športnih, družabnih in kulturnih prireditvah.


Ne smemo zanemariti tudi prostovoljnega dela naših stanovalcev, ki vsakodnevno skrbijo za to, da pod skupno streho lahko lepše in bogatejše živimo. Tu imamo v mislih bogat prispevek vseh tistih stanovalcev, ki z vsakdanjimi drobnimi opravili prispevajo k temu, da imamo okrog doma urejene cvetlične gredice, skupne prostore v domu, pomagajo sosedom pri manjših nakupih v bližnji trgovini, pospremijo sostanovalce na invalidskih vozičkih, postrežejo kavico sosedom in skrbijo za domske živali Veliko dela in skrbi pa je potrebno tudi s skrbnim vodenjem domske knjižnice in razdeljevanjem obvestil po oglasnih deskah.


Ker lahko s ponosom trdimo, da pod streho našega doma prostovoljno delo dejansko živi, se radi priključimo oziroma organiziramo prireditve, ki so (predvsem na lokalni ravni) namenjene promociji in širitvi prostovoljnega dela. Tako se vsako leto, s pomočjo lokalnih partnerskih organizacij, pridružimo organiziranju »Dneva za spremembe«, ki ga spodbuja oz. organizira Slovenska filantropija Slovenije, katere član je tudi naša ustanova.


Vse to in še mnogo več je moč uresničiti, ko imamo ob sebi ljudi široko odprtega srca, kateri so pripravljeni nesebično pomagati in le tako zmoremo skupaj delati majhne, a pomembne korake k sočloveku in konec koncev tudi k sebi.


Če bi tudi sami radi postali naš prostovoljec, vas bomo zelo veseli. Od prostovoljcev pričakujemo, da bodo z nami sodelovali skozi daljše časovno obdobje (vsaj 1 leto) ter da bodo komunikativni, prijazni in zanesljivi. Prostovoljcem nudimo individualne pogovore, podporo in izmenjavo izkušenj, zanje občasno organiziramo tudi usposabljanja. Ker gre za prostovoljno delo, prostovoljcev ne moremo denarno nagrajevati, lahko pa jim vrnemo stroške prevoza in če se pri nas zadržijo dnevno za dalj časa, jim ponudimo malico.


Za podrobnejše informacije vam je na voljo strokovna vodja, Nataša Čavič, dosegljiva na telefonski številki 02/74-16-208 ali e-mail naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .